ISO 22000 (HACCP)

Πιστοποίηση ISO 22000 (HACCP) - Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας και της Υγιεινής των Τροφίμων

Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000 αποσκοπεί στην εναρμόνιση, σε παγκόσμια κλίμακα, των απαιτήσεων για τη διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων. Ειδικότερα, προορίζεται για τους οργανισμούς που επιδιώκουν να εφαρμόσουν, πέραν των νομικών απαιτήσεων, ένα εστιασμένο, συνεπές και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Το ISO 22000 ενσωματώνει τις αρχές αναφορικά με τις προβλέψεις Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) και τα βήματα της μεθοδολογίας που ανέπτυξε και εισήγαγε η Επιτροπή Codex Alimentarius.

Η νέα έκδοση του πρότυπου ISO 22000:2018 θα αντικαταστήσει σταδιακά την έκδοση ISO 22000:2005 και καθορίστηκε τριετής μεταβατική περίοδος η οποία λήγει στις 29 Ιουνίου 2021.

Τα οφέλη από την εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι μεταξύ άλλων:

Εμπορικά πλεονεκτήματα:

  • Επιχειρηματικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις
  • Ενίσχυση της ποιότητας και του αισθήματος της ασφάλειας για τους πελάτες
  • Το σήμα της Πιστοποίησης προσδίδει αναγνωρισιμότητα και ευκολία διάθεσης των προϊόντων
  • Ισχυρή εταιρική εικόνα και φήμη
  • Προστιθέμενη αξία προϊόντος

Λειτουργικά πλεονεκτήματα:

  • Βελτίωση της αποδοτικότητας της επιχείρησης
  • Καλύτερος έλεγχος της παραγωγής από τη διοίκηση
  • Μέσω του προγράμματος ιχνηλασιμότητας και ανάκλησης των προϊόντων που τυχόν παρουσιάζουν πρόβλημα, ελαχιστοποιούνται οι τυχόν απώλειες και οι οικονομικές ζημιές και προφυλάσσεται το κύρος της επιχείρησης
  • Πλήρης συμμόρφωση με την Κοινοτική Νομοθεσία, αφού η εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων θεωρείται απαραίτητη σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων (υποχρεωτική εφαρμογή μελέτης HACCP σε Παγκόσμιο επίπεδο)
  • Συνεχής αναβάθμιση της συνολικής διαχείρισης / λειτουργίας της επιχείρησης μέσω μετρήσιμων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων

Ακολουθούμε συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση για την αποτελεσματική ανάπτυξη Διαχειριστικών Συστημάτων.

  1. Αρχική διάγνωση και εντοπισμός των αποκλίσεων από τις απαιτήσεις του προτύπου.
  2. Ανάπτυξη των διαδικασιών του Συστήματος.
  3. Εκπαίδευση και καθοδήγηση του προσωπικού για την εφαρμογή των διαδικασιών.
  4. Συμβουλευτική υποστήριξη έως και την απόκτηση του πιστοποιητικού.